INICI  
El barri  
Un poc d'història
Ubicació i accessos
Alcaldes/es de Barri
Llocs d'interés
L'Associació  
Qué som?
Història breu
Estatuts
Junta Directiva
Activitats que organitzem  
Festa Sant Antoni de Pàdua
Nit dels "farolets"
Recreació Setmana Santa
Concurs de dibuix
Betlem del barri
Concurs Local de Paelles
Altres activitats
Col·laboradors  

Seccions d'interés

Avís legal. Política privacitat.
Activitats que organitzem - Nit dels "farolets"
Nit dels fanalets

 

Selecciona la secció desitjada:

· Com naix la festa al barri

· Apunt històric

· Com fer un farolet

· Xicotets consells per mantindre un "farolet"

· Informació i actes previstos

· Col·laboracions i agraïments

 

 

 

Com naix la festa al barri

Carcaixent des de sempre ha celebrat la tradició fanalera, gràcies a les a gent major que realitzava els farolets als més menuts. Però mai ha pogut comptar amb una festa en sí dedicada a exclusivament als farolets. És per això, que des de l’Associació de Veïns Les Barraques en 2006 donarem un pas avant per tal de recuperar una de les tradicions populars i valencianes més recordada per tots i totes. L’objectiu era aconseguir que aquesta festa tornara arrelar en la ciutat i evitar així que es perdra en el record, mostrant i ensenyant als més menuts alternatives d’oci per a les nit d’estiu.

La nostra Nit dels fanalets és caracteritza per ser una festa organitzada directament per els mateixos veïns dins de l’associació, tant en la confecció dels farolets com en la decoració dels carrers. Per contra, la resta de festes similars, son organitzades directa o indirectament per ajuntaments dins els seus festejos majors, no havent el mateix ambient festiu de ser una festa feta per a tot el veïnat.

També en estos temps difícils que travessem, activitats festives com aquesta s’accentuen i trauen el màxim partit a la gent, ja amb pocs diners i molta imaginació, es confeccionen els fanalets i omplim de felicitat el carrers del barri.

Agraïm a Vicent Oliver i Jesús Pelluch per impulsar la recuperació de la Nit dels "Farolets" en Carcaixent i en general a totes les persones que durant aquestos anys ens han ajudat a consolidar-la i fer-la un referent festiu en les nit d'estiu de Carcaixent.

 

 

 

Apunt històric

La realització dels fanalets es remunta al segle XVIII, quant la gent del camp plantàvem en l’horta melons d’Alger per poder vendre’ls al mercat o simplement fer intercanvi amb altres camperols que tenien altre tipus de collita. En arribar el final de l’estiu, els melons que no eren suficientment grans, o no tenien l’adequada maduració els deixaven perdre en el camp. Per evitar açò, la gent major emulant als serenos que recorrien els carrers amb els cresols, pensaren en buidar un meló i posar-li un siri dins per utilitzar-lo de fanal en les cases i terrasses.

Aquest fet va despertar la curiositat dels més menuts que amb molta imaginació pensaren en aprofitar els melons per entre tindre’s les nits d’estiu. La particularitat d’aquest joguet és que havia que crear-lo, i tant en la fabricació com en la seua utilització la fantasia ocupava un lloc important.

Els temes escollits per fer els fanalets solen ser totalment lliures. Hi ha xiquet que representa dibuixos tradicionals (escalera, porta sol i lluna), dibuixos infantils, fins imatges i motius abstractes. Tot cap en esta nit en la que l’imaginació i la fantasia son unes de les protagonistes.

La tradició conta que abans els menuts cantàvem cançons quant eixien amb el seus fanalets. D'estes cançons hi ha moltes versions, peró ací posem la que cantàvem al barri.

 

El sereno de les onze son…
Puja l’escalera i apaga el farol
Sereno… les onze… i mitja…
Garrofes… i herba…

Si, si para el meu rossí
No, no para el ploró
A dormir a la presó
Tomaqueta i pimentó

El sereno té un gos
Que li diuen Capitán
A la una de la nit
S’ha menjat tot el pa

Sereno… les onze… i mitja…

Si, si para el meu rossí
No, no para el meu ploró
A dormir a la presó
Tomaqueta i pimentó

 

 

 

 

Com fer un "farolet"

Per a confeccionar un fanalet de meló seguix els següents passos:

 

1.- Realitzeu un tall horitzontal a la part superior del meló separant així el meló en dos; el farolet i la tapa.

2.- Amb l’ajuda d’una cullera, buideu-lo. Feu el mateix amb la tapa i renta les dos parts.

3.- El meló per dins te que estar verd però sense arribar a rascar la pell.

4.- Amb una bolígraf que no vaja, (per a que no ratlle el meló) dibuixeu les figures que desitgeu (és dibuixa tradicionalment una lluna, un sol i una escala).

5.- Després rasqueu o foradeu la zona dibuixada amb un ganivet. De les dos formes el fanalet farà llum per les nits.

6.- Per posar les cordes que ens ajudaran a transportar-lo, posem la tapadora i marquem amb el ganivet un forat el la tapa i l’altre el meló paral·lelament. Repetim la mateixa operació fins tindre 4 forats en la tapa i 4 més en el fanalet.

7.- Tallem dos trossos de corda a l’altura desitjada. Passen un tros de corda per un forat i pel que estiga just d’enfront, i ens quedarà com si fora una cistella. Repetim la mateixa operació amb l’altre tros.

8.- Una vegada acabat, ficarem un siri al seu interior. Per a subjectar-lo, introduirem un clau per la base del meló just al centre i per dins i al mig del siri pressionem amb força per a que no es merege.

9.- Finalment, tansols falta encendre el siri i disfrutar d’ell durant les nits d’estiu.

 

 

 

Xicotets consells per mantindre un "farolet" de meló d'Alger

Si vols conservar el "farolet" durant un temps, ací t'oferim uns quants xicotets truc/consells per mantindre'l. Recorda que un fanalet dura a temperatura ambient un parell de dies:

 

  • Submergir-lo en aigua canviant cada dia almenys l’aigua del recipient (entre totes esta és la que més possibilitats té el meló d’aguantar més o menys en bones condicions una setmana).
  • Deixant el “farolet” en el congelador i traure'l en just abans d'eixir de casa cap a la cercavila
  • Deixar-lo en el frigorífic, tot i que pensem que no durarà més de 3-4 dies.
  • Posar draps banyats dins del meló i canviant-los diàriament.
  •  

    Si coneixen altres trucs/consells per mantindre un "farolet", envie'ls a:
    aavv-lesbarraques@hotmail.com

     

     

     

    Actes que organitzem cada any l'últim dissabte d'agost

    En arribar la nit tot és màgic al barri. Els menuts de la casa els converteixen en els verdaders protagonistes de la festa i junts amb els seus familiars, gaudeixen de tot un seguit de tradició i folklore carcaixentí , que els acompanya durant tota la cercavila.

    La cercavila que comença a les 23:00 hores aproximadament des del Passeig de Carcaixent, animada per Colla de Dolçaina i Tabal la Murga de les Barraques, torxes amb l’element principal de la nit, el foc, i fins efectes pirotècnics que desperten la curiositat de tots els presents.

    Finalitzem el recorregut en la nostàlgica plaça del barri, la del reverend N’Enrique Pelufo (també coneguda com “el llimeral”) on tots els que porten un fanalet reben un obsequi i refrescarem amb sucs de taronja.

     

     

    A les 23:00 hores aprox. Eixida de la cercavila de “farolets” des del
    Passeig de Carcaixent cap a Les Barraques.

     

    Plànol del recorregut de la cercavila

    Plànol recorregut cercavila

     

     

    Col·laboradors i agraïments

    Agraïm la col·laboració prestada en l'organització i difusió d'esta activitat a l'Ajuntament de Carcaixent, a la Colla de Dolçaina i Tabal La Murga de les Barraques, Caixa Popular, Zumos Diana, Edicions96, als mitjans de comunicació que informen sobre la “Nit dels farolets”, i a totes les persones que fan possible esta festa. A tots ells, als veïns/es i visitants; MOLTES GRÀCIES.



     

    Agraïm la col·laboració prestada per À punt, Ribera TV, Riberaexpress, Levante-EMV, Las Provincias i la resta de mitjans per informar i donar a conèixer la nostra Nit dels "farolets".


     

    Espot publicitari mitjans de comunicació

     

     
    ^ amunt

    Associació de Veïns Les Barraques
    C/ Camí Font de la Parra, 1 - 46740 CARCAIXENT (València) - aavv-lesbarraques@hotmail.com
    ©. Reservats tots els drets.